Så er der igen bistader ved Vestfolden. De står i en lille indhegning i nærheden af læskuret i Vestfolden.
Vores biavler, Thomas, fortæller om bierne:
- Bier er godt for bestøvning af frugttræer, buske og blomster. Det giver flere frugter og bær i lokalområdet samt nyslynget honning.
- Bier flyver ca. 25 km i timen og i en radius af maks. 2,5 km fra bistadet.
- Man kan betragte bierne som enkeltindivider i et bofællesskab, men reelt set er bisamfundet én organisme, hvor hver enkelt bi har en livsvigtig funktion for samfundets beståen, og ingen bi kan klare sig uden de andre.
- Biernes sprog sker gennem dufte, lyde og danse, og de kommunikerer meget effektivt om føderessourcer, behov for nye dronninger, m.v.
- Stort set alle ca. 40.000 bier i et bistade er hunner – de såkaldte arbejderbier. Der er kun få hundrede hanner, som kaldes droner. Deres ‘opgave’ er at parre sig med dronningerne i området, hvorefter de falder til jorden og dør.
- Arbejderbierne tager sig af samtlige opgaver, der er forbundet med stadets drift såsom yngelpleje, rengøring, byggeri, forsvar og fødeindsamling.
- En arbejderbi lever i gennemsnit seks uger om sommeren, mens den om vinteren kan blive et halvt år. Dronningen kan blive flere år gammel.
- Dronningen lægger æg fra tidligt forår til ind i efteråret. I højsæsonen (maj-juni) lægger hun op til 2.000 æg om dagen.
- Bierne holder en konstant temperatur i bistadet. Der er altid ca. 34 grader varmt sommer og vinter.
- Bierne indsamler nektar, pollen og vand. De er ikke interesseret i mennesker, og det er derfor ikke bier men hvepse (gedehamse), der kommer på terrassen og smager på din syltetøjsmad, saftevand m.v.
- Bistaderne tilses omtrent hver 10. dag i sæsonen, hvor tavlerne udskiftes og bistadet udvides/indskrænkes.
- Honningen tages fra i slutningen af sæsonen, hvorefter bierne fodres med en sukkeropløsning og går i hi for vinteren.
Hvis I får brug for at kontakte Thomas, så kan I træffe ham på telefon 26 77 16 66